Q-Basis

Q1-What are the central interfaces of the R/3 system?

Ans-Presentation Interface, Database Interface,Operating system Interface.


Q2-What is SAP dispatcher?

Ans-SAP dispatcher is the control agent that manages the resources for the R/3 applications.


Q3- What are the functions of dispatcher?

Ans- Equal distribution of transaction load to the work processes. Management of buffer areas in main memory.   Integration of the presentation levels. Organization of communication activities.


Q4-What is a work process?

Ans- A work process is where individual dialog steps are actually processed and the work is done.  Each work process handles one type of request.


Q5- Name various work processes of R/3 system?

Ans-Dialog or Online (processes only one request at a time)

          Background (Started at a specific time)

         Update (primary or secondary)

         En-queue (lock mechanism)

         Spool ( for printing)


Q6- Define service (within R/3)?

Ans- A service is a process or group of processes that perform a specific system function and often provide an application-programming interface for other processes to call.


Q7- What are the roll and page areas?

Ans-Roll and page areas are SAP R/3 buffers used to store user contexts (process requests).  The SAP dispatcher assigns process requests to work processes as they are queued in the roll and page areas.   Paging area holds data from the application programs.

Roll area holds data from previous dialog steps and data that characterize the user.


Q8-What are the different layers in R/3 system?

Ans-Presentation Layer, Application Layer, Database Layer.


Q9- What are the phases of background processing?

Ans-Job Scheduling, Job Processing, Job Overview.


Q10-Define Instance?

Ans-An instance is an administrative unit in which components of an R/3 systems providing one or more services are grouped together.  Each instance uses separate buffer areas.


Q11- What is a spool request?

Ans-Spool requests are generated during dialog or background processing and placed in the spool database with information about the printer and print format.  


Q14-What are the types of update requests?

Ans-An update request can be divided into one primary (V1) and several Secondary update components (V2). 

Time- critical operations are placed in V1 component and those whose timing is less critical are placed in V2 components.  If a V1 update fails, V2 components will not be processed.


 Q15-Which Transaction is used to create user account?

Ans- SU01


Q16-Which Transaction is used to create the Mass Users?

Ans- SU10


Q17-Which Transaction is used to create the User groups?

Ans- SUGR


Q18-What are the Different types of users?

Ans-External Users , Internal Users, Background Job Users, CPIC users, Special Users


Q19-What is Logon Load Balancing and how to create the Logon Groups?

Ans- For distributing the load among the application servers and also for increasing the performance of the system. Use transaction-  SMLG to create Logon Group.


Q20-What is a client?

Ans- Client is a logical unit of a system which is self contained technically, commercially and organizationally. (or) A client is an independent business unit in with in an R/3.


Q21-What is Client Independent and Client Dependent?

Ans-Client Independent, data such as SAP Programs, Repository objects and etc.

Client Dependent: Data includes customizing application and user data.


Q22-What are different client roles?

Ans-Role defines express the purpose of the Client. Production, Testing, Customizing, Demonstration , Training.


Q23-What are the default clients in R/3?

Ans-000, 001, 066, 800


Q24-What are different types of Client copies?

Ans- Local Client Copy, Remote Client Copy


Q25-What is the transaction to  create RFC ?

Ans- SM59


Q26-How to lock a transaction?

Ans-SM01


Q27-How to see all users that are currently logged on an R/3 system?

Ans-Transaction – SM04 or AL08


Q28-Which transaction is used check  errors in R/3 system?

Ans-SM21


Q29-Application server of the sap system is run by?

Ans- ABAP & JAVA


Q30-SAP backup logs can be seen from which transaction code?

Ans-DB12


Q31-Spool requests and spool logs can be deleted by executing which report ?

Ans-RSPO1041


Q32-What are the types of transport request types?

Ans-  Customizing Request , Workbench Request,  Transport of Copies,  Relocations


Q33- What is logical system? How to create and why?

Ans-For communication between systems in a distributed environment the logical system is required.  It is created in Tx- BD54


 

Advertisements